Japan behaalde een verbluffende overwinning op Duitsland op dag vier van het WK in een streek die bijna wedijverde met de sensationele overwinning van Saoedi-Arabië op favoriet Argentinië op dag drie van het toernooi.

De wedstrijd van woensdag eindigde in een 2-1 overwinning voor Japan op de machtige Duitsers, een land waarvan de teams maar liefst vier keer het WK hebben gewonnen.

Velen moeten zich afvragen welke andere fenomenale verrassingen het WK 2022 in Qatar in petto zullen hebben naarmate de wedstrijden vorderen richting de finale.

In de andere wedstrijden van dag vier gaf Spanje Costa Rica een lesje in voetbal van wereldklasse door “Los Ticos” met 7 tegen 0 te verslaan, terwijl Marokko en Kroatië hun wedstrijd puntloos eindigden in wat sommigen zagen als een matige prestatie en België won van Canada in een aangrijpende sportieve ontmoeting.

Hier is een korte handleiding met een samenvatting van alles wat u moet weten van dag 4 – woensdag 23 november 2022 – van de Qatar World Cup 2022.

Kimmich diep buigend met zijn hoofd in zijn handen
De Duitse Joshua Kimmich reageert nadat Japan scoorde tijdens de WK-groep E-voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Japan, in het Khalifa International Stadium in Doha, Qatar, op 23 november 2022 [Matthias Schrader/AP Photo]

Marokko versus Kroatië

Marokko en Kroatië begonnen om 13.00 uur lokale tijd (10.00 uur GMT) in het Al Bayt-stadion in de langverwachte wedstrijd die al snel een saaie maar zeer intensieve wedstrijd bleek te zijn.

Kroatië kende een frustrerende start en hun kansen op een doelpunt waren schaars, aangezien de Atlas Lions de Kroaten het grootste deel van de wedstrijd in bedwang hielden, maar er vervolgens zelf niet in slaagden een doorbraak te bewerkstelligen in het doelpuntloos gelijkspel op woensdag.

De beste momenten van Kroatië hingen voorspelbaar af van Luka Modric, die vrij spel kreeg en moeiteloos op en neer over het veld zweefde, waarbij de traditionele voetbalrollen op het middenveld niet van toepassing leken te zijn op de Kroatische aanvoerder.

Marokkaanse speler heeft arm om de nek van Kroatische speler terwijl deze met de bal worstelt
Een Kroatische speler neemt balbezit tijdens de wedstrijd tegen Marokko op 23 november 2022 in Qatar [Showkat Shafi/ Al Jazeera]

Marokko keek naar Hakim Ziyech voor inspiratie, aangezien de vleugelspeler van Chelsea in de beginfase hun gevaarlijkste aanvaller was. Ondanks zijn harde werk was het eindproduct geen doelpunten.

Hoewel de ontmoeting weinig actie bevatte, was deze in ieder geval hoog qua intensiteit, aangezien beide partijen streden om de suprematie op het middenveld, tot grote vreugde van de luidruchtige supporters van de Atlas Lions. De Marokkaanse fans waren ondanks het gelijkspel in een goed humeur na de wedstrijd.

“Ik wilde heel graag winnen”, vertelde Marokko-fan Mohammaed El Yamiq, 42, uit Mohammadiya in de buurt van Casablanca, aan Al Jazeera.

“Het was een erg saaie game … maar voor nu is dit genoeg. Het is een goede opsteker voor ons als we met anderen in de groep spelen”, zei hij.

De Kroaat Modric zei na de wedstrijd dat het “een moeilijke wedstrijd was, vooral in de eerste 15 minuten”, en voegde eraan toe dat zijn team in de tweede helft beter was geworden.

Kroatië zal nu hun aandacht richten op hun wedstrijd tegen Canada op zondag, wanneer Marokko het opneemt tegen België.

Marokkaanse speler met uitgestrekte armen, in beweging, op het punt om de bal te trappen
Marokko in actie tegen Kroatië op 23 november 2022 in Qatar [Showkat Shafi/Al Jazeera]

Duitsland tegen Japan

Duitsland tegen Japan begon om 16.00 uur (13.00 uur GMT) in het Khalifa International Stadium en weinigen hadden kunnen vermoeden wat er zou gaan gebeuren.

Japan veroorzaakte de tweede aardbeving tijdens de Qatar World Cup 2022 toen ze van een achterstand kwamen en een verbluffende 2-1 overwinning op de Duitsers behaalden.

In navolging van Argentinië in hun schokkende 2-1 nederlaag tegen Saoedi-Arabië op dinsdag na een voorsprong van een doelpunt, stond Duitsland aan de leiding na een penalty in de eerste helft van Ilkay Gündogan.

Verschillende Duitse kansen bleven daarna onvervuld en slecht verdedigen hielp de Japanners om hun kalmte te herwinnen en brullend terug te komen.

Met één doelpunt achterstand leken de Japanners hun tactiek te veranderen en werden ze agressiever op de Duitse helft, waarbij ze de initiatieven namen toen de Duitsers probeerden hun voorsprong vast te houden.

Maar het waren Ritsu Doan in de 75e minuut en Takuma Asano in de 83e wiens doelpunten bezorgde Japan hun grootste WK-overwinning tot nu toe.

“Dit is een enorme teleurstelling en frustrerend”, zei de Duitse aanvoerder Manuel Neuer na de wedstrijd tegen omroep ARD. “We hebben de tegenstander sterk gemaakt. Het laatste verlangen maakte het verschil. Japan geloofde dat ze konden winnen, terwijl wij dachten dat we de leiding konden behouden”, zei hij.

De Duitse coach Hansi Flick zei: “Het is brutaal teleurstellend. We zijn geïrriteerd dat we de wedstrijd hebben verloren omdat we de kansen hadden. We moeten vooruit kijken. We maken kans op zes punten.”

De Japanse Maya Yoshida vertelde aan BeIN Sports: “Dit is het mooie van voetbal, soms gebeurt het! Nu de schijnwerpers aan onze kant staan, is het tijd om te dansen.”

De Japanse coach Hajime Moriyasu zei: “We wisten dat we beter moesten verdedigen. Daarom heb ik het systeem veranderd. De spelers wisten meteen wat ik bedoelde en hoe ze moesten reageren.”

“We hebben een mooie overwinning gevierd, maar het gaat door. We zullen ons ook voorbereiden op de volgende wedstrijd”, zei Moriyasu, vooruitkijkend op de wedstrijd van zondag met Costa Rica.

Met het verlies vreest Duitsland nu waarschijnlijk voor een vroegtijdig vertrek uit het toernooi.

“We hebben vandaag geschiedenis geschreven!” Dat vertelde de Japanse fan Kosuke aan Al Jazeera, terwijl medesupporters zwaaiend met vlaggen het Khalifa International Stadium verlieten.

Kosuke zei dat hij niet verwachtte dat zijn team Duitsland zou verslaan, maar nu was de Samurai Blue niet meer te stoppen.

“Ze zullen thuis hun hoofd verliezen, en misschien krijgen ze morgen een vrije dag, net als Saoedi-Arabië,” zei Kosuke met een grijns op zijn gezicht.

Asano schopt de bal, terwijl de doelman bukt om hem te blokkeren
De Japanner Takuma Asano scoort zijn tweede doelpunt tegen Duitsland op 23 november 2022 in Qatar [Matthew Childs/Reuters]

Spanje tegen Costa Rica

De Spanjaarden en Costa Ricanen begonnen hun wedstrijd om 19.00 uur (16.00 uur GMT) in het Al Thumama Stadium en het was een wedstrijd met meer primeurs voor het WK.

Niet sinds Pelé in 1958 iemand zo jong als de Spaanse Gavi een doelpunt had laten scoren op het WK. De 18-jarige middenvelder ging woensdag voorop toen Spanje de grootste WK-overwinning in zijn geschiedenis behaalde door Costa Rica met 7-0 te verslaan.

Met Gavi en de 19-jarige Pedri als startspeler in de wedstrijd, werd Spanje ook het eerste Europese land met twee tieners in de line-up van een WK-wedstrijd in 60 jaar.

“Ik had het me nooit kunnen voorstellen”, zei Gavi, die werd uitgeroepen tot de meest waardevolle speler van het spel. “Ik weet dat ik de jongste in het team ben en ik respecteer iedereen, maar op het veld is het anders en haal ik het beste uit mezelf”, zei hij.

Gavi glimlacht terwijl hij zijn handen omhoog houdt, met de vingertoppen van beide handen tegen elkaar gedrukt, behalve de pink, die beide omhoog zijn
De Spaanse Gavi viert het scoren van hun vijfde doelpunt tegen Costa Rica in het Al Thumama Stadium, Doha, Qatar, op 23 november 2022 [Dylan Martinez/Reuters]

De jonge ploeg van Spanje vermeed elke kans op een overstuur toen Dani Olmo, Marco Asensio en Ferran Torres elk een doelpunt scoorden in de eerste helft. Torres, Gavi, Carlos Soler en Álvaro Morata voegden in de tweede helft de score toe.

Olmo’s doelpunt was de 100e op WK’s voor Spanje, dat het zesde land werd dat meer dan 100 keer scoorde in de geschiedenis van het toernooi. Het was ook de eerste keer dat Spanje zeven doelpunten scoorde in een WK-wedstrijd en de eerste keer dat een team 1.000 passes maakte in een wedstrijd van 90 minuten tijdens het toernooi, volgens wedstrijdstatistieken van het Opta Sports-analyseplatform.

Costa Rica leek de hele wedstrijd overweldigd en slaagde er niet in om zelfs maar een enkele poging tot scoren te maken. Het team kwam naar Qatar in de hoop hun verrassende run naar de kwartfinales in 2014 in Brazilië te herhalen en een herhaling van hun puntloze optreden van vier jaar geleden op het WK in Rusland te voorkomen.

“We hielden het balbezit niet vast zoals we hadden moeten doen”, zei Costa Rica-coach Luis Fernando Suárez na de wedstrijd. “We konden drie of vier passes niet voltooien.”

Costa Rica-team slentert over het veld, vanaf de zijkant
Het Costa Ricaanse team in het Al Thumama Stadium in Doha, Qatar op 23 november 2022 [Sorin Furcoi/Al Jazeera]

Slechts vijf landen hebben meer doelpunten gescoord dan Spanje op het WK: Brazilië, Duitsland, Argentinië, Italië en Frankrijk.

België tegen Canada

De Belgische en Canadese partijen stonden tegenover elkaar om 22.00 uur (19.00 uur GMT) in het Ahmad Bin Ali-stadion, waar Canada België versloeg op het veld, maar de wedstrijd niet won.

Canada verloor met 1-0 van de Belgische kant, die een felle Canadese storm van voetbalkracht doorstond om een ​​doelpunt weg te werken en de wedstrijd te winnen.

Tegen de nummer twee van de wereld had Canada de pech met lege handen weg te komen. België slaagde erin slechts negen pogingen tot een doelpunt te maken, terwijl Canada er 21 had.

Junior Hoilett uit Canada controleert de bal tijdens de WK-groep F-voetbalwedstrijd tussen België en Canada, in het Ahmad Bin Ali-stadion in Doha, Qatar, woensdag 23 november 2022. (AP Photo/Martin Meissner)
Junior Hoilett uit Canada controleert de bal tijdens de WK-groep F-voetbalwedstrijd tussen België en Canada, in het Ahmad Bin Ali-stadion in Doha, Qatar op 23 november 2022 [Martin Meissner/AP Photo]

Canada slaagde er niet in om verschillende scoringskansen te benutten, maar kwam toch op tegen hun machtige tegenstanders door te voorkomen dat ze zich in de wedstrijd nestelden.

De Belgische doelman Thibaut Courtois redde vroeg in de eerste helft een strafschop en teamgenoot Michy Batshuayi scoorde op slag van rust en bezorgde België de overwinning.

“Ze hebben vanavond laten zien dat ze hier thuishoren”, zei de Canadese manager John Herdman na de wedstrijd over de prestaties van zijn team.

“Bij zo’n optreden zei ik tegen de spelers: ‘we gaan gewoon door naar de volgende taak.’ Ik ben trots op wat ze hebben gedaan, echt trots. Ze hebben bewezen dat ze hier kunnen spelen”, zei hij.

Door de overwinning leidt België Groep F nu met 3 punten.

Herdman zei dat hij verwacht dat de prestatie van Canada tegen de Belgen zijn team wat meer respect zal opleveren van toekomstige tegenstanders.

“Teams zullen weten wat we doen en hoe we zaken doen. De inspanning was onwerkelijk. Als we meedogenlozer kunnen zijn in die aanval, zullen we iets uit deze spellen halen. De groep staat wijd open’, zei hij.

bondscoach België Roberto Martínez zei na de wedstrijd dat het team de op een na beste was op het veld, maar prees de overwinning als een belangrijk fundament waarop België zijn toernooicampagne kon bouwen.

Canada speelt zondag tegen Kroatië en België speelt op dezelfde dag tegen Marokko.

De Belg Michy Batshuayi scoort
De Belg Michy Batshuayi scoort hun eerste doelpunt tegen Canada in het Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar op 23 november 2022 [Matthew Childs/Reuters]

Buiten het veld:

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die ook verantwoordelijk is voor sport, droeg een “One Love”-armband op de tribune tijdens de wedstrijd van Duitsland op woensdag, waar ze naast FIFA-voorzitter Gianni Infantino zat.

Faeser plaatste een foto van zichzelf op Twitter terwijl ze de band droeg met de hashtag #OneLove.

Persbureau DPA meldde dat Faeser de armband om had onder een roze blazer, die ze in de eerste helft uitdeed.

“In de huidige tijd is het onbegrijpelijk dat de FIFA niet wil dat mensen openlijk opkomen voor tolerantie en tegen discriminatie. Het past niet in onze tijd en het past niet bij mensen’, zei Faeser tijdens een bezoek aan een evenement van de Duitse voetbalbond in Doha voor de wedstrijd.

Ook Duitse spelers bedekten hun mond tijdens een teamfoto voor hun WK-opener tegen Japan op woensdag uit protest tegen de dreiging van de FIFA om spelers te bestraffen voor het dragen van de “OneLove”-armband.

Het gebaar, dat plaatsvond in het bijzijn van tientallen fotografen, kwam nadat de wereldvoetbalbond had gedreigd spelers te bestraffen voor het dragen van de regenboogkleurige armbanden.

De aanvoerders van zeven Europese teams was van plan om de armbanden te dragen als onderdeel van een antidiscriminatiecampagne, maar de voetballers achteruit gegaan na de dreiging van disciplinaire maatregelen.

Source link

By wy9m6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *